Alle nieuws

Club - Borussia Dortmund: de Club Facts

UEFA Champions League

Morgenavond trappen we ons nieuwe Champions Leagueverhaal op gang. In het Jan Breydelstadion kijken we het Duitse Borussia Dortmund voor het eerst sinds 2020 opnieuw in de ogen. Ontdek hieronder alle weetjes over de voorbije confrontaties. 

Speeldag 1 in de vernieuwde Champions League is meteen een topper. We starten de League Phase met een thuiswedstrijd tegen Dortmund. De zwart-gele Duitsers werden vorig seizoen vijfde in de Bundesliga en speelden de finale van de Champions League, die het verloor van Real Madrid. Dit seizoen staan Die Borussen op een tweede plaats met 7 op 9, achter het Bayern München van Vincent Kompany. 

De wedstrijd

Club begint woensdagavond om 21 uur aan haar 11e Champions Leaguecampagne (sinds de hervorming in 1992). De zevende in de laatste negen seizoenen. De meest recente daarvan vond plaats in het seizoen 2022/23, een clubrecord van vijf opeenvolgende deelnames en een memorabele prestatie omdat Club met 11 punten tweede eindigde in Groep B, achter Porto, en voor het eerst de knock-outfase bereikte. Benfica was echter te sterk in de achtste finales (0-2 in Brugge, 5-1 in Lissabon).

Woensdagavond is het de negende confrontatie tussen Dortmund en Club. De voorgaande duels eindigde twee keer in het voordeel van Club, éénmaal hielden we elkaar in evenwicht en vijf keer trok Dortmund aan het langste eind. Vier jaar na de laatste confrontatie ontvangen we Dortmund opnieuw op Jan Breydel. 

Dortmund en Club Brugge kenden dan ook enkele spelers met een gedeelde clubgeschiedenis: Zo waren Ivan Perisic en Thomas Meunier actief voor beide ploegen. Ook Michel Preud'homme heeft een verleden als (assistent-)trainer bij beide clubs.

Enkele spelers zullen ook oud-gekenden tegenkomen. Zo spendeerden Simon Mignolet en Emre Can vier jaar samen in Liverpool en kennen Hugo Siquet en Nico Schlotterbeck elkaar van in Freiburg. Ook Ardon Jashari komt met Gregor Kobel een bekend gezicht tegen van de nationale ploeg van Zwitserland.  

De tegenstander

Ballspielverein Borussia 09 e. V. Dortmund (kortweg Borussia Dortmund of BVB) is onze eerste tegenstander in de vernieuwde Champions League. De club werd opgericht op 19 december 1909 en heeft haar thuishaven in het Signal Iduna Park, het grootste stadion in Duitsland en één van de grootste in Europa. De club is ook bekend voor haar fanatieke supporters. Die Gelbe Wand neemt achter de goal een imposante vertoning aan. 

Dortmund is achtvoudig landskampioen van Duitsland, was de eerste Duitse club die een Europese beker won (Europacup II in 1966) en won de Champions League in het seizoen 1996/97. Met Schalke 04 (Revierderby) en Bayern München (Der Klassiker) hebben ze ook twee rivaliteiten in de Bundesliga, de hoogste Duitse voetbalklasse. 

Dortmund heeft sinds de wedstrijden in 2020 tegen Club Brugge geen Belgische tegenstander meer getroffen. BVB heeft hun laatste vier wedstrijden in België gewonnen, nadat ze hun eerste drie wedstrijden in ons land hadden verloren. In elk van die overwinningen hielden de Borussen de nul; daarentegen scoorden ze slechts één doelpunt en incasseerden ze acht in de drie nederlagen.

Dortmund speelt voor de 19e keer in totaal in de Champions League, en dit voor het negende opeenvolgende seizoen. In elke, buiten twee van hun laatste 11 campagnes, hebben ze de knock-outfase bereikt.

In het seizoen 2023/24 eindigde het team van Edin Terzić als eerste in Groep F, voor Paris Saint-Germain, AC Milan en Newcastle. Ze versloegen daarna PSV Eindhoven en Atlético de Madrid om zich te plaatsen voor een ontmoeting met Paris Saint-Germain in de halve finale. BVB won zowel thuis als uit met 1-0 en bereikte zo hun derde finale van de Champions League, maar Real Madrid was te sterk in Wembley en won met 2-0.

Er waait ook een frisse wind door Dortmund. Ex-speler en Turks international Nuri Sahin is de nieuwe coach en het zag clubiconen Marco Reus (LA Galaxy) en Mats Hummels (AS Roma) vertrekken.

Mijlpalen

Morgenavond begint Brandon Mechele samen met Hans Vanaken aan zijn zevende (!) UCL-campagne voor Club. Mignolet begint aan zijn zesde Champions League-campagne. Onze goalie speelde in 31 matchen, waarvan 25 voor Club, net als Mechele. Vanaken is de absolute recordhouder met 38 wedstrijden op het Kampioenenbal. Met 9 goals is hij ook de topschutter van Club in de Champions League. 

De scheidsrechter

De scheidsrechter van morgenavond is geen onbekende. De Bosniër Irfan Peljto was in september 2022 ook aangeduid voor de match Club - Bayer Leverkusen die we met 1-0 wonnen. Peltjo wordt bijgestaan door assistenten Senad Ibrišimbegović en Davor Beljo. De vierde official is Miloš Gigovic. De VAR tot slot is het Poolse duo Tomasz Kwiatkowski en Piotr Lasyk.

Irfan Peljto is sinds 2015 aangesloten als scheidsrechter bij de FIFA en UEFA. Zijn eerste wedstrijd was de UCL-voorronde wedstrijd tussen La Fiorita en FC Vaduz. Zijn eerste interland volgde in 2019 tussen België en Kazachstan, die met 3-0 gewonnen werd door de Belgen.