Alle nieuws

Blauw-Zwart verdiende meer, maar verliest uiteindelijk met zware 0-3

UEFA Champions League

In de vernieuwde UEFA Champions League nam Club Brugge het op de eerste speeldag in Jan Breydel op tegen het Duitse Borussia Dortmund. In een kansrijke eerste helft werd er uiteindelijk niet gescoord. Dat gebeurde wel in het laatste deel van de tweede helft toen de ingevallen Gittens in twee keer kon scoren in tien minuten tijd. In de toegevoegde tijd velde Guirassy vanop de stip het veel te harde verdict voor Blauw-Zwart en legde de eindscore vast op 0-3.

Blauw-Zwart kende afgelopen zaterdag een goede generale repetitie door KV Kortrijk te kloppen met 0-3. Coach Hayen had bijgevolg niet heel veel redenen om zijn basiself om te gooien en dat gebeurde ook niet. We noteerden twee wijzigingen, nl. één in de defensie en één in het middenveld. Romero verhuisde naar de bank ten koste van Ordóñez en op het middenveld mocht Onyedika opnieuw starten. Zo moest Jashari vrede nemen met een invallersrol. Voorts stonden dezelfde namen aan de aftrap, dus het aanvallende trio bestond wederom uit Skov Olsen en Tzolis die in steun speelden van Nilsson.

In een kolkend Jan Breydel begonnen beide teams met veel intensiteit aan de wedstrijd. De eerste potentiële dreiging kwam van de thuisploeg wanneer Nilsson in de diepte werd gestuurd, maar Süle was eerder op de bal. Kort daarna was het wel Dortmund die meteen voor doelgevaar kon zorgen. Malen werd gevonden aan de tweede paal, maar gelukkig ging zijn poging voorlangs. Hier kwam Club goed weg. Dat was enkele minuten later opnieuw het geval wanneer Adeyemi vanop afstand uithaalde. Gelukkig stond Mignolet alert te keepen en ranselde hij de lage pegel uit zijn kooi. De reactie van Blauw-Zwart liet echter niet lang op zich wachten. Na een ingestudeerde hoekschop via De Cuyper vond er een ware scrimmage plaats voor het doel van Kobel. Tot vijf keer toe kon er op richting doel getrapt worden, maar telkens lag er een Duitser in de weg. Daarenboven trof Vetlesen van dichtbij de onderkant van de lat. Het spel ging goed op en neer, want ook Dortmund bleef gevaarlijk. Malen kon de bal in de zestien controleren en haalde dan half in de draai uit. Mignolet stond opnieuw pal en pakte uit met een uitstekende reflex om het tegendoelpunt te voorkomen. Aan de overzijde was het de beurt aan Nilsson om het eens te proberen, maar zijn schot was iets te onbesuisd en ging naast doel. Op stilstaande fases zorgde de thuisploeg ook meermaals voor dreiging. De Cuyper vond het hoofd van Mechele, maar die kon te weinig kracht zetten om Kobel te verontrusten. Brandt dacht dan maar om het eens vanop ruime afstand te proberen, maar Mignolet moest deze keer niet ingrijpen op diens poging.

In minuut 23, de ‘Sterchele’-minuut, kreeg Skov Olsen het leer in de diepte toegespeeld en kon de Deen naar binnen komen om vervolgens uit te halen. Zijn krul was jammer genoeg iets te centraal waardoor Kobel relatief weinig moeite kende om de poging te stoppen. Het bleef wel opletten met de vinnige aanvallers Malen en Adeyemi. Zij combineerden vlot door de Brugse defensie, maar Mignolet liet zich niet verrassen in zijn korte hoek op een knal van Adeyemi. Na een intens eerste halfuur moesten beide ploegen toch wat bekomen en ging het tempo toch ietwat zakken. De Duitse bezoekers kwamen niet meer verder dan enkele ongevaarlijke afstandspogingen, maar de grootste kans was wel voor Blauw-Zwart. Skov Olsen dreef op met de bal aan de voet en ging vlot voorbij Groß. Vervolgens trachtte hij in de korte hoek Kobel te verschalken, maar die keerde het schot met een voetveeg in hoekschop. Na een kansrijke eerste helft gingen we uiteindelijk toch rusten met 0-0…

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 tenoren en deze keer was het Club dat voor het eerste doelgevaar zorgde. Seys bracht de bal goed voor doel en aan de tweede paal klom Tzolis het hoogste. De Griek kon echter geen richting meer geven aan zijn kopbal. De reactie van de Duitse bezoekers bleef niet lang uit wanneer Mignolet zich wat verkeek op een voorzet, maar gelukkig zonder verder gevolg. Kort daarna kwam Mignolet goed uit, maar kon Sabitzer van ver proberen naar een leeg doel. Zijn poging ging gelukkig over de kooi van Mignolet. Diezelfde Sabitzer probeerde het even later ook via een vrije trap net buiten de zestien, maar deze keer krulde hij het leer naast de verste paal. In deze fase ging het spel opnieuw goed heen en weer, want Blauw-Zwart liet zich ook niet onbetuigd. Nilsson kon net niet bij een lage voorzet en ook Vanaken kon in de rebound het kader niet vinden. Enkele minuten nadien ging Tzolis eens zijn kans van buiten de zestien, maar zijn krul ging een metertje naast de verste bovenhoek. De Bruggelingen bleven komen, maar ook Kobel stond een sterke match te keepen. Skov Olsen en Vetlesen zetten een mooie één-twee op, maar die laatste kan niet hard genoeg afdrukken. Zo kon Kobel het leer nog uit zijn hoek ranselen.

Net zoals in de eerste helft kon het hoge tempo langs beide kanten niet worden aangehouden en dit was het moment voor beide trainers om enkele frisse spelers in te brengen. Zo kwamen bijvoorbeeld Jutglà en Sabbe in de ploeg voor Nilsson en Seys. Net wanneer de match in evenwicht was, kreeg Club een zure opdoffer te verwerken. De ingevallen Gittens kreeg iets te veel ruimte van Sabbe en kon naar doel knallen. Via Sabbe én Ordóñez dwarrelde de bal in de verste hoek tegen de netten. De thuisploeg moest logischerwijs even bekomen en Dortmund trachtte hiervan te profiteren. Brandt haalde uit, maar via De Cuyper ging het leer gelukkig over de kooi van Mignolet. Vijf minuten later was de wedstrijd echter jammer genoeg beslist. Wederom Gittens dribbelde zich iets te makkelijk een weg in de zestien en kon van dichtbij de goalie van Club verschalken.

We kregen drie minuten toegevoegde tijd en daarin moest Blauw-Zwart uiteindelijk nog de kelk tot de bodem ledigen. Mechele stopte Guirassy foutief af in de zestien en een strafschop was het zware verdict. De spits van Dortmund liet de kans niet onbenut en legde zo de veel te zware eindscore vast. Club speelde een meer dan verdienstelijke partij, maar blijft uiteindelijk met lege handen over na een te zware 0-3.



UEFA Champions League – Speeldag 1
Toeschouwers:
29.042 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Irfan Peljto (BIH)
Club Brugge: Simon Mignolet – Joaquin Seys (71’ Kyriani Sabbe), Brandon Mechele, Joel Ordóñez, Maxim De Cuyper – Raphael Onyedika, Hugo Vetlesen, Hans Vanaken – Andreas Skov Olsen, Gustaf Nilsson (65’ Ferran Jutglà), Christos Tzolis.
Bank: Nordin Jackers, Zaid Romero, Ferran Jutglà, Romeo Vermant, Michał Skóraś, Casper Nielsen, Ardon Jashari, Kyriani Sabbe, Chemsdine Talbi.
Coach: Nicky Hayen.
Borussia Dortmund: Gregor Kobel – Julian Ryerson, Nico Schlotterbeck, Niklas Süle, Ramy Bensebaini (59’ Waldemar Anton) – Donyell Malen (59’ Serhou Guirassy), Marcel Sabitzer (68’ Jamie Gittens), Emre Can, Julian Brandt, Pascal Groß (68’ Felix Nmecha) – Karim Adeyemi (87’ Yan Couto).
Bank: Alexander Meyer, Marcel Lotka, Yan Couto, Waldemar Anton, Felix Nmecha, Serhou Guirassy, Maximilian Beier, Julien Duranville, Almugera Kabar, Jamie Gittens, Ayman Azhil.
Coach: Nuri Şahin.


Gele kaarten: Vetlesen, Ryerson
R
ode kaarten: geen
Doelpunten: 76’ Gittens (0-1), 86’ Gittens (0-2), 90+5’ Guirassy (0-3)